Festival - ensomhetens motpille?

Kanskje å ta litt hardt i, tenker du? Ikke i følge nyere forskning, og Ravnedalen Lives egne miljø-og avfallsansvarlige Sophie Mjåland. 

Sophie har en bachelor i psykologi og master i klinisk psykologi. Hun er lidenskapelig opptatt av psykisk helse, naturen og det å skape motstandsdyktige lokalsamfunn der man bor. 

Hva er det som gjør festivaler så bra for helsen?

– Det er mye ensomhet i dagens samfunn, og mange kjenner på følelsen av å mangle et fellesskap.  Selv om festivaler foregår over en begrenset tidsperiode gir det en fellesskapsfølelse – det å være en del av noe større enn seg selv. 

Ifølge forskning reduserer konserter kortisol, som er kroppens stresshormon. Mindre stress? Yes please! Sophie mener at konserter og sådan festivaler er med på å skape ærefrykt, en blanding av både glede og frykt i møtet med noe større enn deg selv.  “Du kommer deg ut av ditt eget hodet for en periode, fokuset går over fra hverdagens grublerier til sansene” forteller Sophie.

For festivaler er ikke bare til glede for hørselen. Det er hele pakka: omgivelsene, naturen, menneskene, maten, dansingen, syngingen – det trigger alle våre sanser. Dette gir ifølge Sophie automatisk mindre stress i hodet, som igjen kan føles på kroppen. 

Hva kan være en forklaring bak “her føles det godt å være” som man ofte kan oppleve på festival? 

– Mennesker er egentlig vant til å være sammen, det er derimot ikke de fleste som bor i Norge. Vi bruker mye tid alene, og vi har ikke like mye kontakt med naboer og de som nødvendigvis ikke er helt som oss selv. På festivaler derimot, møter man nye mennesker – unge, gamle og med ulik bakgrunn. Det å komme seg bort fra hverdagen en liten stund – og oppleve nye ting sammen med andre mennesker – gir igjen denne fellesskapsfølelsen. Det oppleves som godt når det er god stemning og minner blir skapt i fellesskap. 

Forskning viser også til at det styrker den mentale helsen vår når vi kjenner oss tilknyttet til andre gjennom en felles opplevelse. Selv om det er mange nye mennesker på festival, så blir man automatisk en “tribe” (eller stamme på godt norsk.) Med andre ord: «Vi har kanskje forskjellig bakgrunn og politisk mening, men vi digger begge de samme artistene, så la oss nyte konsertene sammen.” 

Hvordan skaper man et godt miljø på festival, slik at alle får en god opplevelse? 

 Det er viktig å både respektere og inkludere andre. Alle er der av samme grunn som deg: de vil se favorittartistene sine, og ha det gøy. For å sitere den gylne regelen: alt du vil at andre skal gjøre mot deg, skal du også gjøre mot dem. Ravnedalen Live er jo også plassert i naturskjønne omgivelser og da er det ekstra viktig å ta vare på naturen. 

Som miljø-og avfallsansvarlig presiserer Sophie at det er viktig å ikke kaste avfall i naturen, å kildesortere og nyte naturen. Det å være i naturen er nemlig også med på å senke stresshormonet vårt. 

Fellesskap og mindre stress er med andre ord det du kan sitte igjen med etter en tur til Ravnedalen Live . Kom alene, med en eller femten venner – her er det plass for alle. Vi sees!

Sophie nyter naturen så ofte som hun kan. Her fra en topptur tidligere i år.  

Picture of Ina B. Jakobsen

Ina B. Jakobsen

Markedsfører som digger musikk, klær og bærekraft.

Meld deg på!

Vær først ute for de beste tilbudene, ekstra innhold og ferske nyheter – meld deg på vårt nyhetsbrev!

© 2023 Dirty Old Town

nb_NONO