17. - 19. JULI 2024

Les Imprimes til Ravnedalen Live!

Morten Martens har stått på mang en scene, men aldri i sentrum. Før nå. Les intervjuet med Les Imprimes her. Blir å se i Ravnedalen fredag 19. juli!

Les Imprimes til Ravnedalen Live!
Foto: Tor Stensola

Sørlandets egne Les Imprimes til Ravnedalen Live 2024! The Grammys mener kristiansanderen ga ut en av augusts beste plater i 2023. Plateselskapet hans, i Brooklyn, mener fremtiden er lys – det gjør også kritikerne. 

Hørt om Les Imprimes? Bandet til sørlendingen som lager varmende og funky soul? Ikke? Muligens ikke så rart. Han har holdt lav profil i hjemlandet, men ute i verden får stadig flere øynene opp for musikken hans: 

Itromsø ga debutplaten “Rêverie” fem av seks, og kalte musikken for «classy» klinemusikk. Bare å ta med flørten eller partneren til dalen si. 

Hhv Magazine beskriver musikken som fjord-soul i stilen til Khruangbin, med et hint av hip-hop. 

VG anbefalte hele albumet til fans av Khruangbin, Marvin Gaye, Lewis Taylor og Eddie Chacon.

Decoded Magazine mente debuten var av sjelden kvalitet, mens The Grammys mente altså at albumet var et av augusts beste.

En utenlandsturné er under planlegging, men først kommer Les Imprimes til Ravnedalen Live 2024. 

Utskrifter i pandemi

Les Imprimes. Prosjektet som, oversatt fra fransk, betyr “utskrifter”, startet i pandemiens stillstand. 

Planene, jobbene, ble avlyst én etter én. Det eneste som sto igjen var studioet på Odderøya i Kristiansand. Morten Martens var ikke vant til å være alene i studio. Dette var noe nytt. 

Morten har vært med på mange utgivelser og prosjekter i løpet av den 20 år lange karrieren. Han har jobbet med de fleste sjangere og flere kjente navn, men har aldri laget noe helt eget. 

Så kom stillheten. Kjedsomheten, og Morten begynte å grave i musikken som traff sjelen tidlig. 

Soulen. Den varmende, trøstende soulen. 

– Jeg har aldri skrevet musikk selv før, men da jeg satt der alene, begynte jeg å lære meg ulike instrumenter, ulike måter å jobbe på. Jeg begynte å nynne frem sanger og melodier. 

– Jeg har jobbet med mye forskjellig, men ikke sjangeren jeg liker best, soulen. Det var derfor naturlig å starte der, men jeg lærte også fort at jeg måtte være tålmodig med meg selv. 

20 sekunder

Les Imprimes til Ravnedalen Live!
Foto: Tor Stensola

Etter en tid med feiling, eksperimentering og suksess la han i 2021 ut en 20 sekunders snutt av sin første singel på Instagram – “No One To Fight”. 

Kort tid etterpå tok et label i Los Angeles kontakt. De ville gi ut debutsingelen. 

Siden har det bare gått oppover. 

– Flesteparten av lytterne mine kommer fra USA eller Japan, utlandet. Det har vært lite oppmerksomhet her hjemme, sier Morten, som innrømmer at han har vektlagt musikken foran promotering i hjemlandet. 

Likevel, musikken får oppmerksomhet. Etter suksessen med singelen ble motet løftet.

– Jeg trodde ikke musikken jeg laget da, noensinne skulle spilles live,  at jeg skulle gjøre intervjuer, det virket skummelt…men jeg hoppet i det. 

Heltene

Da debutplaten nærmet seg ferdig, sendte han låtene til plateselskapet som huset hans egne favorittartister: Big Crown Records. Som har blant andre Lady Wray, Bobby Oroza og El Michels Affair i stallen. Og de mente Les Imprimes passet inn i buketten.

– At de ville gi ut platen, det var stort for en enkel mann fra sørlandet, sier Morten. 

– I Big Crown finner man lyden av 60-tallets soul og artister som ofte er inspirert av hiphop, med en moderne tvist. Der føler jeg meg hjemme.

Kort reisevei!

Les Imprimes til Ravnedalen Live!
Foto: Tor Stensola

– Jeg har landet på min greie. Dette er det jeg vil gjøre. Det er dette som føles rett. 

– Blir det aktuelt å flytte fra Kristiansand, nå som karrieren skyter fart?

– Nei, jeg har ikke et flyttebehov. Nå får jeg jo kommet meg ut i verden på turné, jeg må bare finne billigst mulig reisemåte. 

Per desember 2023 har Les Imprimes rundt 10 konserter bak seg, men den første store festivalkonserten blir på Ravnedalen Live til sommeren!

Da tar han med seg fullt liveband. 

– Jeg skriver på neste skive nå. Forhåpentligvis kommer jeg til å vise frem noe i sommer, sier han.

– Og ey, jeg er nok artisten med den korteste reiseruten av de alle under Ravnedalen Live. Jeg bor jo på Grim! 

Se hele programmet her. 

Kjøp festivalbillett her.