17. - 19. JULI 2024

Bærekraft på Ravnedalen Live

Bærekraft + Ravnedalen Live = sant.

Ravnedalen Live har som om mål å bli en ledende entreprenør innen kultur og bærekraftig utvikling. 

Det betyr at vi jobber hardt for å gi publikum en så bærekraftig og miljøvennlig festivalopplevelse som overhodet mulig. Det er ikke enkelt, og som regel ikke billig, men års erfaring har vist at gjennomtenkte, bærekraftige løsninger ofte fører med seg mange gode ting.

For eksempel får festivaldeltagerne god, kortreist og sunn mat – servert i skåler man også kan spise. God, kortreist mat fører til glad mage og glad klode. Glade mager fører til glade folk, glade folk fører til god festival, og god festival fører til til glade arrangører og glad dal. 

Første i Norge

Og det er ikke bare maten som legger et godt og bærekraftig grunnlag.  Vi prøver hver år å redusere mengden avfall og svinn etter dager med festival. I 2023 var vi faktisk den første festivalen i Norge som målte forbruket vårt ved hjelp av en matrialflytanalysen (beklager det vanskelige ordet):

Den viste at bare 0,6 prosent av det vi brukte til å bygge festivalen var rent forbruk – altså ting vi måtte kaste etterpå. Resten kan vi bruke igjen – noe vi så også klart gjør.  Møbler leier vi blant annet fra bruktbutikker til å ha backstage, gjenbruker dekor og materialer, og har ulike panteløsninger. Du kan faktisk pante servietten på Ravnedalen Live! 

Mer om analysen kan du lese her.  Eller laste ned hele ved å trykke på knappen lenger ned på siden. 

Sigrid-skryt

Vi har kommet langt, men mye gjenstår ennå. Her kan vi alltid bli bedre. Likevel kan vi skryte litt av oss selv, eller la verdensstjernen Sigrid gjøre det for oss 😉

Formålet med vår bærekraftig tilnærming er å skape lønnsomme løsninger på bransjens mange bærekraftsutfordringer ved å samle aktører og leverandører fra hele verdikjeden til dialog. 

Ravnedalen Live er gode eksempler på slike løsninger. Vi bruker kultur for å vise hvordan alle kan, ved å endre hverdagsrutiner- utgjøre en forskjell som kan bidra til å redde den vakre planeten vår.

Vil du være med på laget? Eller samarbeide? Ta kontakt med oss.

Presse

Her har vi samlet artikler og rapporter om bærekraftsarbeidet til Ravnedalen Live. Kos deg – og vi gleder oss til å se deg på årets festival! 

Bærekraft på Ravnedalen Live – nettside. 

Fædrelandsvennen har sjekket hvor mye restavfall som blir lagt igjen på Ravnedalen Live, Sommerbris og Palmesus. Spoiler: Vi er best i klassen – med god margin. Mens hver deltager i fjor la igjen 57 gram med restavfall på Ravnedalen Live, var tallet hos Palmesus 1265 gram. 

NRK: Her får vi skryt av Sigrid for våre satsninger på bærekraft. 

NRK har satt seg inn i vår matrialflytanalyse! 

Fædrelandsvennen ble med festivalsjef Thorsen på besøk til Tangen Videregående Skole. Vi samarbeider med den flinke gjengen på Restaurant- og matfaglinja i år. Vi skal nemlig tilberede blant annet kje under åretsfestival. En råvare som ellers ville gått i søpla eller blitt dyreför. 

NRK ble også med – og lagde denne kjempefine bildesaken. 

Bærekraft på Ravnedalen Live
Bærekraft på Ravnedalen Live
Foto: Birgit Fostervold

Dette er noe av det vi gjør for å skape en bærekraftig festival

Resized_20220727_140242

LevErandører

 

Det stilles strenge krav til hvilke varer som skal kjøpes inn, hva slags emballasje som kan brukes og vi oppfordrer til lavest mulig ressursbruk fra leverandørene våre. 

Vi er opptatt av lokal verdiskapning og gjennomfører et sirkulært matprosjekt i samarbeid med Hege Vevle og Helge Pettersen, Mykland Gård. 

AVFALL & ELEKTRIFISERING

Vi arbeider hardt for å redusere mengden søppel, samt gjenbruke og sortere alt av avfall. 

Vi har ingen dieselaggregat og klarer oss med helelektrifisering (Tratec) gjennom hele festivalen. 

PROSJEKTER

I Ravnedalen Live har vi i samarbeid med andre aktører fått i gang ulike bærekraftige prosjekter. Blant annet et sirkulært dekorprosjekt på festival, i samarbeid med Veronica Rath, Mike Troxel og Irene Bakkevold, med fler. Dette går ut på å skape kunst og dekorasjoner av søppel og gjenbrukte materialer. 

I tillegg har vi flotte bestemødre backstage (Kari Elise Log og Liv Usken)  som sørger for at det blir null matsvinn backstage.

BÆREKRAFTSTILTAK VI GJENNOMFØRTE UNDER RAVNEDALEN LIVE 2022:

• Plastglass-avgift

• Crew med egne, gjenbrukbare vannflasker

• Strenge leverandørkrav

• Sirkulært matprosjekt med lokalproduserte råvarer, laget fra bunnen av 

• Oppfordringer om å drikke av boks og flaske

• Team som finsorterte avfallet

• Benyttet lån og leie av utstyr

• Koordinerte innkjøp

• Elektrifiserte 95% av egen drift

• Arrangerte ryddeaksjon i nabolaget (Grim, Ravnedalen, Baneheia)

• Forskningsprosjekt nasjonalt/internasjonalt om bærekraftige opplevelser

• Økte antall lønnede på festival

• Skrev bærekraftstrategi

• Var sertifisert som Miljøfyrtårn

• Nesten all infrastruktur var gjenbruk

• Dekor var nesten utelukkende basert på gjenbruk og er trygt plassert på lager, slik at det kan brukes igjen i år

• Gjorde grønne sponsoravtaler

nb_NONO