17. - 19. JULI 2024

Sigrid er klar for Ravnedalen Live 2023:

- Vi har blitt spurt om vi ville bli kjørt fra backstage til scenen. Det var 50 meter å gå

Foto: Lasse Fløde

12. juli kommer popdronning Sigrid til Ravnedalen. Vi har snakket med henne om kunsten å lage god pop, kjipe folk, grønne ridere og skatt. Bare god stemning altså. 

– Jeg er så lei av folk som sier at det er enkelt å lage popmusikk. Godt mulig det er enkelt å lage pop, men å lage en popsang som man ikke blir lei av etter to lytt –  det er en helt annen ting. 
 
Det sier Sigrid Solbakk Raabe. Bedre kjent som bare Sigrid. Hun ringer oss fra Bergen. Hun har nylig spilt på Bergenfest, og har blitt igjen for å jobbe med ny musikk sammen med produsent og låtskriver Askjell Solstrand.
 
Humøret er på topp.
 
– Vi er inne på noe skikkelig bra! Vi har i hvert fall laget et sykt godt refreng! 
 

Født i 1996, i Ålesund.

Norsk sanger og låtskriver, kjent som Sigrid.

Fikk sitt gjennombrudd i 2013, da låten «Sun» ble kåret til Ukas Urørt i NRK. Fikk internasjonal suksess med «Don’t Kill My Vibe» i 2017. Debutalbumet «Sucker Punch» kom i 2019. Har gjennom årene vunnet flere priser, blant annet Spellemannprisen i 2019. Andrealbumet «How To Let Go» kom i 2022. Hun ble nominert til Spellemannprisen 2022 i kategorien Årets internasjonale suksess.

Hun bruker også artistrollen til å fronte temaer som bærekraft og grønne valg.

Onsdag 12. juli spiller hun og bandet konsert i Ravnedalen. 

Magefølelsen

Sigrid ga ut andrealbumet “How to Let Go” i 2022. Nå er det altså album nummer tre som er in the making oppe i vest. Askjell har samarbeidet med Sigrid siden starten av karrieren. Hun trives best med få folk rundt seg i prosessen. Trenger ro, men også noen å teste ideene på, skulle magefølelsen gi motstridene signaler. 
 
– Hvordan lager man egentlig god pop? Som folk ikke går lei av? 
 
Sigrid påpeker at hun ikke sitter på fasit (men hun er nok ganske nær en – hvis du ser på karrieren hennes så langt), men forklarer at for henne handler det handler om balanse og kontraster. 
 
– Popmusikk favner bredt, og kan være så mye. En smalere kategori er de gode poplåtene som favner bredt, men som også har en brodd – noe som treffer deg. Som får deg til å føle noe, som gjør at du vil høre den låten igjen og igjen. For å få til det må man ha en god melodi og en sterk tekst. 
 
Sigrid prøver å forklare hva som lager en god melodi og en sterk tekst, men slikt er vanskelig å beskrive. Det hele kan kokes ned til ærlighet, magefølelsen og pianoet. 
 
Konklusjonen hennes er følgende: Funker teksten like godt alene på piano, som med full produksjon, er vi inne på noe. Gir musikken opphavspersonen en god magefølelse? Go for it.

Her kan du se Sigrid fremføre «Dont Kill My Vibe» på Wembley Arena i 2022. 

Borte bra...

Før Sigrid startet den norske festivalsommeren turnerte hun i Japan og Korea – noe artisten beskriver som en helt vill opplevelse: God mat, horder av fans, utsolgte konserter og stappede arenaer. 
 
Hele verden vil altså ha en bit av popdronningen, og vi er så heldige å få nettopp det på Ravnedalen Live. 12. juli.  Vi har kanskje ikke den største venuen, men idyllen veier opp (mener så klart vi). 
 
– Hva er forskjellene mellom turne her og turne der? 
 
– Det er alltid fint å være hjemme. Turnerer vi i Norge kjenner vi som regel alltid noen i publikum. Det er også fantastisk når konsertene treffer på hjemmebane. Og så er det deilig med kortere reisevei, må jo innrømme det. 
 

Grønn rider

Apropos reisevei. Sigrid og Stig Brenner var de første artistene som tok i bruk “Green Rider” i 2019. Green Rider-initiativet har identifisert fem områder hvor artistene kan stille krav som kan ha effekt på festivalens miljøregnskap – og som det er realistisk at arrangørene kan gjennomføre:
 
•Reduser bruken av fossilt brennstoff
•Server mindre kjøtt
•Unngå engangsplast
•Velg transportløsninger med lave utslipp
•Begrens og resirkuler avfallet

I 2019 utarbeidet Øya-festivalen og energiselskapet Fortum «The Green Rider»,  for å hjelpe artistene til å stille miljøkrav til festivalene de spiller på. 

En rider er en liste med krav som arrangørene av en konsert eller festival mottar før artistens ankomst.

Les mer her. 

- Hæ? Det er unødvendig!

 
Årene har gått, og flere og flere artister setter nå opp lignende krav på sin rider, men hvor enkelt er det egentlig å være bærekraftig og miljøvennlig på reisefot som artist?
 
– Det er vanskelig! Vi må jo fly for eksempel. Hvordan skal jeg ellers komme meg til Japan, spør Sigrid, uten at jeg har noe godt svar på det. 
 
Hun forteller også at det ikke er alle spillesteder som kan krysse av alle boksene på den grønne rideren. 
 
– Det er ikke alltid det går, men jeg håper at rideren bidrar til at flere festivaler og konsertarrangører tenker mer klimavennlig. At de neste gang vil legge til rette for vanndunker i stedet for plastflasker, for eksempel. Det dukker opp mye rart skjønner du. Vi har blant annet blitt spurt om vi ville bli kjørt fra backstage til scenen, når det var 50 meter å gå. Da tenkte jeg bare hæ? Det er unødvendig. Har du et himla sceneantrekk eller en haug av instrumenter kan jeg forstå det, men vi tok bena fatt. 
 
 
– Er det noe vi som arrangører kan gjøre bedre? 
 
– Dere i Ravnedalen Live gjør en solid innsats! Generelt er det jo masse ting man kan gjøre: Kutte ned plasten, resirkulere, kjøre elbiler og servere kortreist mat. Alt dette er fine tiltak, men jeg tror det også må strukturelle endringer på plass. Vi må skattlegge bransjene som er miljøverstinger – klesindustrien, olja, luftfart…Vi alle kan bli bedre, men først og fremst tror jeg vi må inspirere folk til å stemme på politikk som er bra for folk, bærekraftig og grønn. 
 
 
Klokken tikker, og Sigrid vil gjerne tilbake til studioet for å lage nye herlige poplåter (som man ikke blir lei av etter to lytt). Vi skal absolutt ikke stoppe henne, men vi får sneket inn et siste spørsmål:
 
– Hva dreper vibben din? 
 
– Folk som er for kul for seg selv. Det har jeg lite tålmodighet for. Folk som er kjipe med andre for å føle seg bedre med seg selv. Slikt finner du ofte på kjendisfester. Det gjelder så klart ikke alle, men ja. 
Stella Marie Brevik

Stella Marie Brevik

Kommunikasjonsdama i Ravnedalen Live.

stella@dirtyoldtown.no

Meld deg på!

Vær først ute for de beste tilbudene, ekstra innhold og ferske nyheter – meld deg på vårt nyhetsbrev!

© 2023 Dirty Old Town